Klíma tanácsok

Klíma tanácsok, klímás tudnivalók

Egyszer túl hideg, egyszer nem elég hideg…

Nincs kellően hűvös a helyiségben, miért ?

1. Ellenőrizze, hogy a légkondicionáló nincs kitéve direkt napsugárzásnak az ablakon keresztül. Ha igen, akkor ha lehet, húzza el az ablak előtt a függönyt vagy engedje le a redőnyt, így hamarabb lehűl a levegő a kívánt hőfokra.

2. Ellenőrizze, hogy az ajtó illetve az ablak zárva van. Soha ne legyen nyitva az ajtó vagy az ablak légkondicionált helyiségben.

3. Ellenőrizze, hogy nincs-e esetleg valamilyen tárgy vagy a függöny a légkondicionáló elé téve, húzva. Működés közben ne húzza a függönyt a berendezés elé.

4. Ellenőrizze, a légszűrők tisztaságát, ha elpiszkolódtak akkor tisztítsa meg szappanos vízzel. A pollen szűrőket soha ne tisztítsa. A pollen szűrőket csak cserélni lehet.

Túl hideg van a helyiségben, miért?

1. Ellenőrizze, hogy a termosztát nincs-e nagyon hidegre állítva.

2. Ellenőrizze, a levegő kifúvását. Állítsa be a kífúvási irányt úgy, hogy az direktbe ne érje Önt.

Egyszer túl hideg van máskor meg túl meleg, miért?

1. Használja az idő kapcsolót és a termosztátot a kezelési útmutató alapján. Ne tegye a termosztátot maximális hűtésre, próbálja meg megtalálni a helyes beállítást.

2. Próbáljon megegyezni kollegáival, családtagjaival és amennyire lehet mindenki számára megfelelően állítsák be a termosztátot, így elérve a kívánt hőfokot és elkerülve azt, hogy valaki mindig eltekerje azt.

Mi az a hőmérséklet, ami a nyári kánikulában szükséges a jó komfortérzethez?

A nyári időszakban azt a környezetet érezzük komfortosnak, amely a kinti hőmérsékletnél 5-7°C-kal alacsonyabb. De általában elmondható, hogy nyáron a 27 °C 50 %-s páratartalom és 0,2 m/s levegő mozgás, ami megfelelő komfortérzetet nyújt. Ilyen hőmérséklet mellett tudjuk elérni, hogy egészségi állapotunk nem károsodik. Ha túl nagy és hirtelen hőmérséklet változás éri testünket, akkor rosszullét, hosszú távon pedig komoly betegségek is kialakulhatnak.

klímaszerelés

A klímaberendezések extra funkciói

1.Klíma öntisztítási funkció

Automatikus tisztítás: a klímakészülékek „szagának” fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész megtelepedését. Ha megnyomja az auto clean”(automatikus tisztítás) gombot, hűtési üzemmódban működésbe lép a funkció. 30 perc alatt az „auto Clean” kiszárítja a klímakészülék belső felületét.
Ha az Ön klímájában nincs ilyen funkció, akkor kikapcsolás előtt ventillátor
módban járassa a klímát legalább 1 órát, és csak ezután kapcsolja ki teljesen.
Vagy kapcsolja át 5 – 8 percig Fűtés üzemre +30°C beállítással kis ventillátor
fokozaton. (3 percig nem indul a kültéri üzemmód váltáskor, illetve az invertereseknél lehet, hogy kell 15 perc is!). Ezután járassa a ventillátort 30 percig, így a hőcserélő után a csepptálca is kiszárad. Ha nem szeretne ennyit várni, akkor
állítsa be az időzítő funkciót a klíma automatikus kikapcsolásához 0,5 – 1 óra után.

2. Elektrosztatikus légtisztító klíma

A gyártók az elektrosztatikusságot felhasználják légtisztításra. Negatív töltésű
ionokat bocsájtanak ki a klímaberendezések, ezek az ionok hozzátapadnak a porhoz és vírusokhoz. Amikor a levegő visszakerül a klímához, akkor az abban lévő pozitív töltésű szűrő összeszedi őket, majd megsemmisíti.

3. Plasma légtisztító rendszerEgyes gyártók plasma légtisztító rendszere tovább tökéletesítette a klímák
sterilizáló hatását. Amikor a levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain, a rendszer
még hatásosabban szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat,
élelmiszer illatot, cigarettafüstöt. Mindemellett lebontja a baktériumok sejtfalát
és tökéletesen elpusztítja azokat, ezáltal hatékonyan sterilizál.

Sok ember életét keserítik meg az allergia tünetei:

-Az évszakok változásánál rengeteget folyik az orra.
– Asztma és folytonos köhögés gyötri.
– Látszólag ok nélküli viszket a bőre.
– Gyakori fejfájás és krónikus fáradtság között kínlódik.
Egyes anyagok – pl.: háztartási poratka, penész… – allergiát okozhatnak, valamint
jelentősen hozzájárulhatnak a légzőszervi és atopiás megbetegedések kialakulásához. Veszélyes illóanyagok pedig krónikus fejfájást idézhetnek elő. A plasma légtisztító rendszer többszörös szűrőrendszerével inaktiválja a baktériumokat, jelentős részüket elpusztítja, valamint lebontja a baktérium és az allergén anyagok sejtfalát, elpusztítja a sejtmagot és megöli a baktériumot. Hatalmas segítséget és megkönnyebbülést nyújtva ezáltal az allergiától szenvedőknek.

4. Ionizátoros klímaA negatív ionokban gazdag helyeken – pl.: vízesések közelében vagy erdei levegőn – az emberek felfrissülnek. Az ionizátoros klíma ezen funkciójának aktiválása után a légkondícionáló negatív ionokat generál, melytől szobájának levegője hamarosan megtelik negatív ionokkal, mintha egy szökőkút vagy vízesés költözött volna a lakásába

Az invertes klíma előnyei

* Hatásfoka lényegesen jobb a „hagyományos” (on/off-os) klímaberendezésekétől,
így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg használatukkal.
* Nincs hideg légáram
* Precízebb hőmérséklet beállítást tesznek lehetővé, nincs
hőmérsékletingadozás.
* Csendesebb működés: a kültéri egység nagyon ritkán jár 100%-on
vagy afelett. A hangtalan működés miatt akár éjszaka is nyugodtan
üzemeltethetjük klímánkat.
* Minimális teljesítményfelvétellel képes az indulásra, így az
indítási áramlökéseket is kiküszöböli.
* Az inverteres klíma gazdaságosan alkalmazható fűtésre is

Klíma alapfogalmak

Art cool

Az LG Art Cool klímák különböző a különleges vásárlói igényekhez igazodva számos híres műalkotást kínálnak beltéri egység-panelként. Így igazi galériává varázsolhatja szobáját, emelve fényét híres festményekkel vagy fényképekkel. Az LG Art Cool különböző paneljei lehetővé teszik, hogy klímakészüléke színét lecserélje a klímaberendezés háttér színének megfelelően. Az LG különleges fejlesztése – az ART COOL egyedülálló formájával elnyerte az International Forum Design Award-ot (Nemzetközi formatervezési fórum díjat) és a Reddot Design Award-ot (Piros Pont formatervezési díjat). Műszaki megoldásai egyedülállóak: neo plazma légtisztító rendszer, Gold fin lamellák és automatikus tisztítási funkcióval is rendelkezik.

Automatikus tisztítás:

A klímakészülékek kellemetlen „szagának” fő oka a hőcserélőn megjelenő penész. Amikor a klímakészüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok sokszor megtelepednek a hőcserélő még nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves felületet a hőcserélőn, így akadályozza meg a penész és a baktériumok megtelepedését rajta. Ilyen funkció található pl. az LG Art Cool készülékeiben.

COP:

Energiahatékonysági besorolás fűtés üzemmódban. „A”-tól „G”-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az „A” a leghatékonyabb, míg a „G” a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. COP= fűtési teljesítmény leadása osztva a fűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével.

EER:

Energiahatékonysági besorolás hűtés üzemmódban. „A”-tól „G”-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az „A” a leghatékonyabb, míg a „G” a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. EER= hűtési teljesítmény leadása osztva a hűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével.

Fan-coil (klímakonvektor):

Kialakításra megegyeznek a split klímák beltéri egységeivel. Parapet változatuk a legelterjedtebb, de létezik oldalfali, légcsatornás, kazettás, mennyezeti kialakításban is. Az egységekben hűtött vagy fűtött víz kering és az egységben szerelt ventillátor segítségével hatékonyabban fűti vagy hűti a kiválasztott helyiséget. Nagy központi rendszerekre köthetőek, ahol pl. a fűtést kazánnal, a hűtést folyadékhűtővel lehet megoldani.

Folyadékhűtő:

Folyadékok hűtésére alkalmas berendezés. 4-5 kW-ostól a több megatonnás teljesítményig rendelhetőek. Alkalmazása széleskörű, kis családak vagy akár hatalmas több száz szobás szállodák hűtését, átmeneti időszakban fűtését
lehet vele megvalósítani.

Gold Fin:

Az LG és a Fisher klímák hőcserélő felülete korrózióálló aranyszínű alumínium bevonattal lett ellátva. Ez biztosítja, hogy a felület mindig korróziómentes és újszerű maradjon.

Hőszivattyú:

Klímaberendezéseknél akkor beszélünk hőszivattyúról, ha berendezés hűtő-fűtő üzemmódú. A fűtés üzemmódot egy automatikusan vezérelt négyállású szelep kapcsolja, mégpedig úgy, hogy az elpárologtatót felcseréli a kondenzátorral. A hűtőközeg szállítását továbbra is a kompresszor látja el.

Inverter:

egyfajta energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondicionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, míg csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A légkondi-
cionáló teljesítményének finomabb szabályozhatósága az inverter nélküli
modelleknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet-szabályozást
eredményez. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres
készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet,
energia takarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak,
mint a nem inverteres egységek. 2013-tól az Európai Unió területén
már csak inverteres klímaberendezés értékesíthető.

Jet cool:

Ez egy LG készülékekben megtalálható funkció, mely gyors lehűtést tesz lehetővé ebben az üzemmódban. Egy hűvös, erős légáramot fúj a gép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18C°-ot el nem éri.

Kompresszor:

A klíma fő alkatrésze. Feladata az elpárologtatóból érkező száraz gáz nyomását a kondenzátor nyomására növelni.

Kondenzátor:

Feladata a beltérben az elpárologtató által elvont hő leadása. A kondenzátornak többnyire a külső térben kell elhelyezkednie, pontosabban olyan helyen, ahol a
hőleadást el tudja végezni. Abban az esetben ha a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egység nem tudja elvégezni feladatát, a hűtés sem lesz megfelelő. (Pl. szűk, nem megfelelően szellőztetett padlástérben való elhelyezés)

Kondenzvíz:

A levegőben lévő páratartalom (vízgőz) a klímaberendezés elpárologtatóján, hűtés üzemmódban lecsapódik és összegyűl a csepptálcában. Az itt összegyűlő lecsapódott vízgőzt hívjuk kondenzvíznek, cseppvíznek. A kondenzvizet el kell vezetnünk a beltéri egységtől gravitációs vagy motorikus módon.

Kondenzvíz szivattyú:

A kondenzvíz szivattyú speciálisan klímakészülékekhez gyártott vízszivattyú. A csepptálcából elfolyó kondenzvíz elfolyik egy úszóval ellátott tartályba, mely elektronikus kapcsolatban van magával a szivattyúval. A szivattyú általában álmennyezetben vagy padlástérben helyezkedik el és ide emeli fel
az összegyűlt cseppvizet, ahonnan már esztétikusabban el lehet vezetni. Csak végső esetekben ajánljuk, mert költséges és meghibásodási lehetőséget hordoz magában.

Kültéri egység:

Külső térben helyezkedik el, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze a kompresszor.

Split klímaberendezés:

Egy helyiség klimatizálására és fűtésére szolgáló berendezés, mely két külön egységből áll: beltéri és kültéri egységből. A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. A split rendszerű gépek fűtés üzemmódban is tudnak működni. A fűtés üzem történhet elektromos úton illetve hőszivattyús megoldással, melynél a hőszivattyú megfordítja a hűtő körfolyamatot. Többféle megjelenési
formájuk létezik: kazettás, oldalfali, mennyezeti, oszlop, légcsatornás, parapet.

Szűrési rendszerek, szűrők: A légkondicionálókban használt szűrőrendszerek.

– Neo Plazma légtisztító rendszer (LG klímák): egyedülálló
12 fokozatú bio-enzimes szűrőkkel felszerelt rendszer. Amikor a
levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain a rendszer hatásosabban
szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat,
élelmiszer illatot, cigarettafüstöt. Mindemellett lebontja a
baktériumok sejtfalát és tökéletesen elpusztítja azokat, ezáltal
hatékonyan sterilizál.

– Plazmaionizációs szűrőrendszer: (Midea klímák) Miközben a
helyiség levegője áthalad a plazma ionizációs zónáján a magas
feszültség töltéssel látja el a szennyeződéseket. Mikor a levegő a
statikus elektromos térhez ér, a por, füst és pollen részecskék több
mint 95%-a megkötődik a statikus elektromos rácson. Ez a hatékony
eljárás tisztább levegőt, egészségesebb környezetet biztosít és óvja
az allergiában szenvedőket.

– Nano Carbon szűrő (LG klímák): a nanométer méretű aktívszén-
szemcsés szűrő a szaganyagokat megköti, így biztosan és tökéletesen
távolítja el a háztartási szagokat, garantálva a kellemes közérzetet.

– Plazma szűrő (LG klímák): eltávolítja a mikroszkopikus
szennyezőanyagokat, a port, állati szőrt, házi atkákat és polleneket
is, megakadályozva ezzel az asztmatikus jellegű allergiás
megbetegedéseket.

– Nano Bio Fúziós szűrő (LG klímák): nanométer méretű bio enzimjüket
a baktériumok sejtfalára vezetik, hogy azt lebontva elpusztítsák a
sejtmagot. Míg a hagyományos eljárások során inaktiválják a baktériumokat,
vagy elpusztítják a sejt külső falát, ez az innovatív sterilizálás
tökéletesen lebontja a sejtmagot és elpusztítja a baktériumokat.

– Katechin szűrő (Panasonic klímák) bio zöldszűrő segítségével
köti meg a részecskéket és baktériumokat sztatikus elektromosság révén.
A zöldteából kivont Katechin bevonatú szűrő hatástalanítja a
megkötött baktériumokat. Az izzadság, cigarettafüst stb. okozta
kellemetlen szagokat is lebontja és megszünteti.

– Super alleru-buster szűrő: (Panasonic klímák)egyszerre három
különböző potenciális veszélyforrás ellen nyújt védelmet: kiszűri
a baktériumokat, vírusokat és allergéneket a levegőből, ezáltal
gondoskodik a lakótér levegőjének egészséges tisztaságáról.

– Ionos légfrissítés:

1 cm3-enként 20 000 negatív töltésű ion
gondoskodik a szoba levegőjének üdeségéről. Úgy érezheti magát
mintha vízesés mellett vagy erdőbe pihenne.

– Porszűrő: hagyományos szűrő, amely a legkisebb
porszemcséket is kiszűri és mosással könnyen
tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható, mint előszűrő.

Zajszint: A zaj az emberek számára kellemetlen hang, zörej. Az erős és tartós zaj halláskárosodást, ingerlékenységet, általános kimerültséget, sőt még gyomor panaszokat is okozhat. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak. A fül
érzékelését követő (A) hangnyomásszint szűrő beépítésével a zajszinteket dB(A) értékkel jelölik.

Keressen minket, hogy Önnek is segíthessünk!

Telefon: +36-20-2613639

Email: info@lnagroup.eu

Cascade klíma

Klímás tudnivalók    Klíma tisztítás

Klíma szereléssel együtt

Akciós klímák

Klíma tanácsok

https://klimaaruda.hu/termek/cascade-black-art-cwh12tba-inverteres-split-klima

https://klimaaruda.hu/termek/cascade-black-art

https://klimaaruda.hu/cascade-klima.html

10 legjobb klíma fűtésre

Panasonic klíma

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Gree klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Akciós klímák

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Inverteres klíma

Légkondi szerelés Budapest és Pest Megye területén

Klíma akciók

Summary
Article Name
Klíma tanácsok, klímás tudnivalók
Description
A klímaberendezések extra funkciói 1.Klíma öntisztítási funkció 2. Elektrosztatikus légtisztító klíma 3. Plasma légtisztító rendszer 4. Ionizátoros klíma Az inverteres klíma előnyei